Direktor Agencije na završnom Forumu OEBS

ASK 11.09.2020.

Direktor Agencije za sprečavanje korupcije Dragan Sikimić govorio je na završnom sastanku 28. Ekonomskog i ekološkog foruma OEBS, na temu sprečavanja i borbe protiv korupcije posredstvom inovacija, povećane transparentnosti i digitalizacije.
U uvodnom obraćanju, direktor Sikimić predstavio je novine, predviđene Zakonom o sprečavanju korupcije, koji se primenjuje od 1. septembra 2020. godine. Istakao je i značaj podrške Misije OEBS u Srbiji, koja uključuje i mehanizme sprečavanja korupcije, propisane novim Zakonom, kao i kontinuirano unapređenje znanja i veština zaposlenih u Agenciji.
Forum su otvorili Tomáš Petříček, ministar spoljnih poslova Češke; Gent Cakaj, v.d. ministra za evropske i spoljne poslove Albanije; Tuula Yrjölä, direktorka OEBS Centra za sprečavanje sukoba i zamenica šefa OEBS Sekretarijata; Marina Sereni, zamenica ministra za spoljne poslove i međunarodnu saradnju Italije; Keith Krach, državni podsekretar SAD za ekonomski razvoj, energiju i životnu sredinu; Jean-Luc Lemahieu, direktor Odseka za analizu politika i javne poslove Kancelarije UN za pitanja droge i kriminala i Paola Severino, specijalna predstavnica predsedavajućeg OEBS za borbu protiv korupcije.
Skup je organizovan u okviru albanskog predsedavanja OEBS u saradnji sa Kancelarijom koordinatora OEBS za ekonomske i ekološke aktivnosti.