Održana prva obuka za rukovodioce institucija koje izrađuju plan integriteta u 3. ciklusu

ASK 27.05.2022.

Agencija za sprečavanje korupcije održala je 26. maja 2022. godine prvu u nizu obuka za rukovodioce institucija koje su u obavezi da izrade i sprovedu plan integriteta u trećem ciklusu. Obuku „Direktor kao pokretač izgradnje institucionalnog integriteta“ pohađalo je 18 direktora, odnosno pomoćnika direktora osnovnih škola sa teritorije Grada Beograda.

Cilj ove obuke bio je da se rukovodiocima institucija predstavi važnost izrade planova integriteta kao institucionalnog mehanizma za prevenciju korupcije. U skladu sa tim, učesnicima su predstavljeni mehanizmi za jačanje individualnog i institucionalnog integriteta kroz nadležnosti Agencije, pojam, značaj i svrha izrade plana integriteta odnosno analiza rizika od korupcije u instituciji, a naročita pažnja posvećena je boljem razumevanju uloge i odgovornosti direktora kod izrade i sprovođenja plana integriteta.

Polaznicima obuke predstavljen je i način izrade i sprovođenja plana integriteta kroz IT aplikaciju, sa posebnim osvrtom na identifikaciju i procenu rizika od korupcije, kao i odabir adekvatnih mera poboljšanja u rizičnim radnim procesima.

III ciklus izrade i sprovođenja plana integriteta obuhvata oko 3000 institucija od kojih je više od 800 osnovnih škola.

Podsećamo sve institucije da je u toku druga faza izrade plana integriteta u kojoj radna grupa treba da proceni rizike u svim oblastima/procesima koje su navedene u nacrtu plana integriteta, kao i da je krajnji rok za donošenje odluke o usvajanju plana integriteta i njeno postavljanje u aplikaciju 31.10.2022. godine.