Sastanak direktora Agencije za borbu protiv korupcije i predstavnika Evropske unije

ASK 03.04.2018.

Direktor Agencije za borbu protiv korupcije Dragan Sikimić sastao se sa zamenikom rukovodioca Odeljenja za Srbiju Generalnog direktorata Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju Kristosom Makridisom, zamenicom šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Matejom Norčič Štamcar i njihovim saradnicima.

Direktor Sikimić zahvalio se na dosadašnjoj podršci Evropske unije Agenciji za borbu protiv korupcije, sa naglaskom na Tvining projekat „Prevencija i borba protiv korupcije“ (IPA 2013), koji Agencija trenutno sprovodi sa Nacionalnom agencijom za borbu protiv korupcije, Ministarstvom pravde i Višom školom za pravosuđe Republike Italije, kao i Generalnim tužilaštvom Kraljevine Španije. Istakao je i značaj saradnje svih relevantnih institucija na nacionalnom i međunarodnom nivou u borbi protiv korupcije.

Predstavnik Generalnog direktorata Evropske komisije Makridis ukazao je na važnost vladavine prava i borbe protiv korupcije u pregovorima Republike Srbije za članstvo u EU, u skladu sa Strategijom proširenja, koju je Evropska komisija objavila u februaru 2018. godine. Istakao je i ulogu Agencije, kao jedne od vodećih institucija u oblasti prevencije i borbe protiv korupcije.

Na sastanku su razmatrane i dalje mogućnosti podrške Evropske unije u aktivnostima, koje Agencija sprovodi u skladu sa Akcionim planom za poglavlje 23.