Poseta šefa Misije OEBS-a u Srbiji Agenciji za borbu protiv korupcije

ASK 25.05.2018.

Direktor Agencije za borbu protiv korupcije Dragan Sikimić sastao se sa šefom Misije OEBS-a u Srbiji Andreom Oricijem i njegovim saradnicima.

Ambasador Oricio naglasio je značaj borbe protiv korupcije, kao i uloge Agencije u tom procesu te istakao spremnost Misije OEBS-a da nastavi da podržava Republiku Srbiju u sprovođenju reformi, uključujući i oblast vladavine prava. Dodao je i da je Misija OEBS-a potpuno posvećena pružanju podrške jačanju nezavisnih državnih institucija Republike Srbije, među kojima je i Agencija za borbu protiv korupcije.

Direktor Sikimić ukazao je na ulogu Agencije u procesu pregovora Republike Srbije za članstvo u EU, kao i na značaj unapređenja saradnje i koordinacije među svim relevantnim institucijama na nacionalnom, kao i na međunarodnom nivou. U kontekstu predsedavanja Republike Italije OEBS-u, istakao je i izuzetno uspešnu saradnju Agencije za borbu protiv korupcije Republike Srbije i Nacionalne agencije za borbu protiv korupcije Republike Italije, koja je uspostavljena 2015. godine zaključivanjem Memoranduma o saradnji i dodatno osnažena sprovođenjem Tvining projekta ,,Prevencija i borba protiv korupcije”, na kojem je Nacionalna agencija za borbu protiv korupcije Republike Italije vodeća partnerska institucija.

Na sastanku je potvrđeno održavanje regionalne konferencije o primeni mehanizama prevencije korupcije u okviru predsedavanja Republike Italije OEBS-u, kao nastavak uspešno održane konferencije povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije 2017. godine, koju su podržali Vlada Republike Italije i Misija OEBS-a u Srbiji.