Predstavljena analiza godišnjih izveštaja Agencije

ASK 15.11.2018.

Analiza godišnjih izveštaja, koje Agencija za borbu protiv korupcije podnosi Narodnoj skupštini Republike Srbije, predstavljena je na radionici održanoj u okviru Tvining projekta „Prevencija i borba protiv korupcije”. Dokument sadrži smernice za unapređenje strukture i sadržaja godišnjih izveštaja, kao i praćenje primene preporuka Agencije.

Direktor Agencije Dragan Sikimić naglasio je da se ova analiza oslanja i na Akcioni plan za pregovaračko poglavlje 23, kao i preporuke, koje Evropska komisija ističe u godišnjim izveštajima o napretku Republike Srbije u procesu reformi. Istakao je i da je Agencija za borbu protiv korupcije odgovorna Narodnoj skupštini, ali i da je njen prirodni partner, s obzirom na to da saradnja između nezavisnih institucija i Narodne skupštine u procesu nadzora nad radom izvršne vlasti predstavlja temelj dobrog upravljanja i jačanja poverenja građana u institucije.

Poslanica Narodne skupštine Republike Srbije i predsednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Aleksandra Tomić ukazala je na značaj prevencije korupcije i jačanja integriteta, kao i na neophodnost daljeg razvijanja saradnje Narodne skupštine i Agencije u ovoj oblasti.

Analizu su predstavili autori Filipo Romano i Laura Maskali, uključujući i primere prakse Republike Italije u domenu izveštavanja Nacionalne agencije za borbu protiv korupcije italijanskom parlamentu.

Na radionici su učestvovali i predstavnici nacionalnih institucija, kao i međunarodne zajednice.

Tvining projekat „Prevencija i borba protiv korupcije“ počeo je u julu 2016. godine. Sprovode ga Nacionalna agencija za borbu protiv korupcije, Ministarstvo pravde i Viša škola za pravosuđe Republike Italije, kao i Glavno tužilaštvo Kraljevine Španije u saradnji sa Agencijom za borbu protiv korupcije Republike Srbije, koja predstavlja instituciju korisnicu projekta. Projekat finansira Evropska unija u vrednosti od dva miliona evra.