ODRŽANA OBUKA O PRIMENI METODOLOGIJE ZA PROCENU RIZIKA KORUPCIJE U OBLASTIMA KOJE SU PREDMET STRATEŠKIH DOKUMENATA ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE

ASK 24.03.2023.

Agencija za sprečavanje korupcije održala je obuku o primeni Metodologije za procenu rizika korupcije u oblastima koje su predmet strateških dokumenata za borbu protiv korupcije (metodologija) članovima radne grupe za izradu nacrta Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije za period od 2023-2028. godine i pratećeg Akcionog plana.

Procena rizika korupcije je jedan od ključnih osnova za kreiranje i sprovođenje budućih strateških dokumenata, a metodologija je praktičan alat koji članovima radne grupe treba da posluži za identifikovanje nadležnosti u određenoj oblasti/sektoru koje su posebno izložene rizicima korupcije kao i za utvrđivanje okolnosti koje omogućavaju nastanak korupcije ili nepravilnosti u korišćenju javnih ovlašćenja.

Učesnicima obuke predstavlјeni su svrha metodologije, značaj procene rizika i klјučni koraci u proceni rizika korupcije, identifikovanje rizika korupcije, sistemski faktori rizika korupcije kao i način izrade izveštaja o proceni rizika korupcije.

Obuka je organizovana uz podršku Projekta „Podrška jačanju vladavine prava u Republici Srbiji“ (EU za borbu protiv korupcije i za osnovna prava), zajednički finansiranog od strane EU, nemačkog Saveznog ministarstva za za ekonomski razvoj i saradnju (BMZ), a za čiju implementaciju je zadužen Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ).