ODRŽANA ONLAJN RADIONICA NA TEMU NESPOJIVOSTI JAVNIH FUNKCIJA I SUKOBA INTERESA

ASK 16.06.2023.

Agencija za sprečavanje korupcije održala je onlajn radionicu sa predstavnicima medija i nevladinog sektora na kojoj je učesnike upoznala sa zakonskim nadležnostima i ovlašćenjima kod utvrđivanja nespojivosti funkcija i sukoba interesa javnih funkcionera.

Razgovaralo se o toku postupka koji, po prijavi ili po službenoj dužnosti, Agencija vodi radi utvrđivanja postojanja sukoba interesa. Cilj je bio da se predstavnicima civilnog društva i novinarima, koji su izuzetno značajni u otkrivanju vršenja više javnih funkcija za koje nije tražena saglasnost Agencije, dodatno razjasne ključne zakonske odredbe u ovoj oblasti. Učesnici su se interesovali za obim podnetih zahteva javnih funkcionera koje Agencija svakodnevno obrađuje ali i za mogućnost efikasnijeg odnosno bržeg okončanja konkretnog postupanja. Pojašnjeno je za koju vrstu povreda Zakona o sprečavanju korupcije i konačne odluke o njima, javnost ima uvid a koje se isključivo dostavljaju podnosiocu prijave i javnom funkcioneru iz predmetnog postupka.

Ovu radionicu su pratili, i u njoj aktivno učestvovali, predstavnici organizacija civilnog društva iz Beograda, Bečeja, Užica i Medveđe.