Održana obuka za predstavnike pokrajinskih sekretarijata

ASK 17.12.2021.

U saradnji sa Službom za upravljanje ljudskim resursima Vlade AP Vojvodine, predstavnici Agencije za sprečavanje korupcije održali su obuku na temu „III ciklus izrade i sprovođenja plana integriteta 2021-2024. godine“ za 16 predstavnika pokrajinskih sekretarijata.

Cilj ove obuke bio je da se prisutnima predstavi važnost izrade planova integriteta kao preventivnog antikorupcijskog mehanizma i njegovog efikasnog sprovođenja. U skladu sa tim,  Dragana Krunić, šef Odseka za planove integriteta i analizu rizika od korupcije prezentovala je pojam, značaj i svrhu izrade plana integriteta. Poseban akcenat stavljen je identifikovanje i procenu rizika od korupcije, kao i na odabir adekvatnih mera poboljšanja u rizičnim radnim procesima.

Polaznicima obuke je predstavljena i IT aplikacija, a posebna pažnja posvećena je ulozi, značaju i konkretnim zadacima koordinatora i radne grupe u izradi i sprovođenju planova integriteta.

III ciklus izrade i sprovođenja plana integriteta obuhvata oko 3000 institucija koje do 31. januara 2022. godine imaju obavezu da u elektronsku aplikaciju postave odluku o određivanju koordinatora i odluku o formiranju radne grupe, kao i da svim zaposlenima omoguće da odgovore na pitanja iz upitnika koji se odnosi na rizične oblasti: etika i lični integritet, upravljanje kadrovima, upravljanje javnim finansijama i IT bezbednost.