OBELEŽAVANjE MEĐUNARODNOG DANA BORBE PROTIV KORUPCIJE

ASK 11.12.2023.

Međunarodnom konferencijom „Obrazovanje mladih u funkciji sprečavanja korupcije: Put ka jačanju društvenog integriteta“, Agencija za sprečavanje korupcije obeležava Međunarodni dan borbe protiv korupcije, uz podršku Misije OEBS u Srbiji.

Na konferenciji koja je održana danas, direktor Agencije za sprečavanje korupcije Dejan Damnjanović istakao je važnost uvođenja teme prevencije korupcije u sve nivoe obrazovanja mladih u našoj zemlјi. Posebno je naglasio da je Agencija prepoznala značaj uloge mladih u oblasti prevencije korupcije kroz uklјučivanje ove teme u vannastavne aktivnosti i programe osnovnih, srednjih i visokoškolskih ustanova, u čemu ima veliku podršku kako nadležnih ministarstava tako i svih drugih domaćih i međunarodnih partnera.

Ambasador i šef Misije OEBS u Srbiji, Jan Bratu, pored ostalog, istakao  je i da reforma može da počne mapiranjem tipova korupcije u obrazovnom sektoru i osnovnih podsticaja za korupciju. S tim u vezi, istraživanje o percepciji korupcije na univerzitetima u Srbiji koje je danas predstavlјeno predstavlјa dobrodošao prvi korak.

U uvodnom izlaganju, učesnicima konferencije obratile su se i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, kao i zaštitnik građana Zoran Pašalić. Zajedničko svima je da postoji konsensuz o važnosti teme, kao i da je neophodna saradnja i koordinacija aktivnosti svih klјučnih aktera kako bi antikoruptivno obrazovanje i vaspitanje mladih zaista i vodilo ka jačanju društvenog integriteta.

Ovom konferencijom na kojoj su učestvovali istaknuti stručnjaci iz oblasti obrazovnog i akademskog sistema Srbije, odnosno Univerziteta u Beogradu, Pravosudne akademije, Ministarstva prosvete, Službe za upravlјanje kadrovima, Studentskog centra Beograd, ali i međunarodni partneri iz Specijalne istražne službe Litvanije i Kancelarije UN za pitanja droga i kriminal, Agencija je nastavila obeležavanje Međunarodnog dana borbe protiv korupcije aktivnostima koje traju od 9. do 16. decembra i koje će se nakon održavanja konferencije nastaviti tribinama na univerzitetima u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu i završiti šahovskim turnirom ''Šah-mat korupciji''.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je UN Konvenciju protiv korupcije 31. oktobra 2003. godine te odredila 9. decembar kao Međunarodni dan borbe protiv korupcije sa cilјem podizanja svesti o korupciji i ulozi Konvencije u sprečavanju i borbi protiv korupcije. UN Konvencija stupila je na snagu 2005. godine i iste godine je ratifikovala Republika Srbija.