Obuka o planovima integriteta održana za predstavnike sistema prosvete u Kuzminu

ASK 11.04.2022.

Predstavnici Odseka za planove integriteta i analizu rizika od korupcije održali su obuku kojoj je prisustvovao predstavnik školske uprave i 38 sekretara, profesora, nastavnika i vaspitača. Obuka je organizovana u osnovnoj školi „Branko Radičević“ u Kuzminu na inicijativu direktora i sekretara osnovne škole, koji su i prisustvovali obuci.

Cilj obuke bio je da se prisutnima predstavi važnost izrade planova integriteta kao preventivnog antikorupcijskog mehanizma i njegovog efikasnog sprovođenja. U prvom delu, polaznici su imali priliku da se upoznaju sa pojmom, značajem i svrhom izrade plana integriteta, primerima iz prakse kao i da rešavanjem zadatka, praktično vežbaju kako se procenjuju rizici od korupcije i određuju mere za njihovo sprečavanje.

U drugom delu obuke predstavljena je  aplikacija za izradu, sprovođenje i izveštavanje o planovima integriteta u trećem ciklusu, uloga koordinatora odnosno radne grupe, način unosa i ključne funkcionalnosti  aplikacije.

Tokom obuke učesnicima je predstavljeno video uputstvo za procenu rizika od korupcije (dostupno na: www.youtube.com/watch?v=NE2ZNFd-mgM) i podeljen im je infografika sa fazama i rokovima za izradu i sprovođenje plana integriteta u trećem ciklusu.