ANALIZA ZAKONA O LOBIRANJU I PREPORUKE ZA UNAPREĐENJE

Lobiranje 13.05.2024.

Danas je u hotelu „Moskva“ održan okrugli sto na temu „Analiza Zakona o lobiranju i preporuke za unapređenje“, u okviru Projekta „Suzbijanje ekonomskog kriminala u Srbiji“,  koji uz podršku Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju sprovodi Savet Evrope. Cilј događaja bio je da se predstave klјučni nalazi analize Zakona o lobiranju i da se otvori prostor za diskusiju o neophodnim izmenama u cilјu usklađivanja sa preporukama GREKO i otklanjanja postojećih prepreka za učinkovito sprovođenje zakona.

Pozdravlјajući prisutne direktor Dejan Damnjanović  je izrazio zahvalnost Savetu Evrope na kontinuiranoj podršci Agenciji, koja se ogleda u angažovanju na unapređenju integriteta institucija i jačanju transparentnosti u društvu. „Uz podršku ove značajne međunarodne organizacije, Agencija može efikasnije da sprovodi svoje aktivnosti i da doprinese izgradnji pravednijeg i odgovornijeg društva. To je od vitalnog značaja za jačanje vladavine prava i borbu protiv korupcije“ – istakao je Damnjanović.

Valts Kalninš, ekspert Saveta Evrope predstavio je Pregled zakonodavstva o lobiranju u Srbiji, analize osnovnih odredbi Zakona o lobiranju, uslova za lobiranje, pravila i procedura za lobiranje, izveštavanja i čuvanja evidencije, potreba za obukama lobista i lobiranih lica, kao i preporuke za dalјi razvoj regulative lobiranja.

Skupu su prisustvovali Vladimir Vinš, pomoćnik ministra pravde, Janoš Babić, šef kancelarije Saveta Evrope u Beogradu, Ana Selić, programski menadžer, Nenad Vuković, predsednik Društva lobista, jedan broj lobista u Srbiji, predstavnici Agencije, kao i predstavnici civilnog društva.