AGENCIJA NE SARAĐUJE SA „ICS EDUKATIVNI CENTAR“ U SPROVOĐENJU INTERAKTIVNE EDUKACIJE VEZANE ZA ETIČKO PONAŠANJE, SPREČAVANJE SUKOBA INTERESA I PREVENCIJU KORUPCIJE

ASK 13.06.2024.

Obaveštavamo organe javne vlasti koji su u skladu sa članom 99. Zakona o sprečavanju korupcije dužni da sprovode obuku u oblasti sprečavanja korupcije i jačanja integriteta pod nazivom „Etika i integritet“, da Agencija ni na koji način ne učestvuje u sprovođenju interaktivne edukacije pod nazivom „Jačanje kapaciteta i profesionalnih kompetencija službenika u javnom sektoru za etičko ponašanje, sprečavanje sukoba interesa i prevenciju korupcije“, koju organizuje „ICS Edukativni centar“.

Navedena edukacija nije u skladu sa Programom obuke u oblasti sprečavanja korupcije i jačanja integriteta i Uputstvom za sprovođenje obuke u oblasti sprečavanja korupcije i jačanja integriteta koje je donela Agencija.

Naglašavamo da Agencija potpuno besplatno omogućava edukaciju za sve zaposlene i rukovodioce u organima javne vlasti putem obuke na dalјinu, obukom za predavače kao i obukom koja se realizuje u saradnji sa Nacionalnom Akademijom za javnu upravu.    

Za kvalitet obuka koje organizuju drugi subjekti, koji nisu u skladu sa našim Programom i Uputstvom, Agencija ne snosi odgovornost niti garantuje tačnost informacija prezentovanih na njima, posebno u svetlu činjenice da navedena edukacija ne prati tematske jedinice iz Programa, niti načine sprovođenja obuke propisane Uputstvom, te se ne može smatrati da su organi javne vlasti pohađanjem pomenute edukacije od strane njihovih zaposlenih ispunili obavezu propisanu članom 99. Zakona o sprečavanju korupcije.