Direktor Agencije predsednik Mreže institucija za sprečavanje korupcije

ASK 17.12.2020.

Direktor Agencije za sprečavanje korupcije Dragan Sikimić izabran je za predsednika Mreže institucija za sprečavanje korupcije za 2021. godinu, na decembarskom plenarnom zasedanju ovog tela.  Za potpredsednike su izabrani predstavnici Agencije za borbu protiv korupcije Francuske, Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Hrvatske i Komisije za borbu protiv korupcije Palestine.

Ustanovljena u oktobru 2018. godine, kada su Deklaraciju o osnivanju potpisali najviši predstavnici antikorupcijskih institucija iz 17 država, Mreža danas okuplja 29 članica iz celog sveta, uz jednog posmatrača i četiri partnerske institucije.

Agencija za sprečavanje korupcije bila je među osnivačima, na poziv Nacionalne antikorupcijske agencije Italije, a pre izbora za predsednika, dve godine zaredom bila je i jedan od potpredsednika.

Mreža, čiji rad kontinuirano podržava Savet Evrope, sve više je prepoznata kao globalni inovativni akter, usmeren na razmenu informacija i dobrih praksi i pronalaženje konkretnih rešenja sa ciljem što delotvornijeg sprečavanja korupcije.