Dve godine od osnivanja Mreže institucija za sprečavanje korupcije

ASK 13.10.2020.

Mreža institucija za sprečavanje korupcije, obeležila je dve godine postojanja. Ustanovljena u oktobru 2018. godine, kada su Deklaraciju , o osnivanju potpisali najviši predstavnici antikorupcijskih institucija iz 17 država, Mreža danas okuplja 29 članica, uz jednog posmatrača i četiri partnerske institucije.
Agencija za sprečavanje korupcije bila je među osnivačima, na poziv Nacionalne antikorupcijske agencije Italije, a dve godine zaredom izabrana je i za jednog od potpredsednika ove inicijative.
Mreža je sve više prepoznata kao globalni inovativni akter, usmeren na razmenu informacija i dobrih praksi i pronalaženje konkretnih rešenja sa ciljem što delotvornijeg sprečavanja korupcije.
Od oktobra 2018. godine održano je sedam plenarnih zasedanja i nekoliko pratećih događaja, a izrađene su i specijalizovane studije, posvećene temama, kao što su kodeksi ponašanja, transparentnost, odnos percepcije i sprečavanja korupcije, kao i sveobuhvatni pregled antikorupcijskih tela u svetu.
Uz značajnu podršku Saveta Evrope, Mreža je danas deo različitih projekata saradnje, primene i unapređenja međunarodnih standarda u ovoj oblasti, sa naglaskom na promovisanje kulture ličnog i institucionalnog integriteta.
Globalna pandemija samo je dodatno učvrstila posvećenost članica da zajedničkim naporima nastave da razvijaju i osnažuju mehanizme sprečavanja korupcije.