U Nišu i Beogradu održane radionice o planovima integriteta u lokalnoj samoupravi

ASK 28.02.2022.

U toku je treći ciklus izrade planova integriteta, zbog čega su ekspertkinje iz Agencije za sprečavanje korupcije, sa dugogodišnjim iskustvom u radu na planovima integriteta, Marijana Obradović, pomoćnica direktora u Sektoru za prevenciju i jačanje integriteta i Dragana Krunić, šefica Odseka za planove integriteta i procenu rizika korupcije, predstavile učesnicima proces izrade planova integriteta i priredile praktične vežbe na ovu temu. Cilj radionica (održane su 22. i 23. februara u Nišu i dva dana kasnije u Beogradu) je razmena iskustava predstavnika lokalnih samouprava o izradi i sprovođenju planova integriteta koje lokalne samouprave donose u skladu sa članom 95. Zakona o sprečavanju korupcije.
Radionici u Nišu prisustvovala su 32 učesnika iz 15 lokalnih samouprava, a radionici u Beogradu 45 učesnika iz 23 lokalne samouprave. Svoja iskustva u procesu izrade i sprovođenja planova integriteta predstavili su predstavnici Priboja, Vranja i Zrenjanina, a ostali učesnici su tokom radionice iznosili svoje dileme i davali komentare i sugestije dragocene za pravilno razumevanje i unapređenje ovog procesa u celini.
Agencija podseća da danas ističe rok (28. februara 2022. godine), do kog je potrebno da obveznici izrade plana integriteta donesu i u aplikaciju postave odluku o određivanju koordinatora i odluku o imenovanju radne grupe.
Radionice su organizovane u okviru projekta „Unapređenje dobrog upravljanja na lokalnom nivou“, koji sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa SKGO.