Učešće predstavnika Agencije na konferenciji „Demokratija: Minimalni konsenzus“ u organizaciji CRTE

ASK 29.06.2022.

U Beogradu je održana međunarodna konferencija „Demokratija; minimalni konsenzus“, koju je organizovala NVO Crta, s ciljem da okupljajući predstavnike državnih institucija, civilnog društva, ekspertske zajednice i medija, podstakne otvoren dijalog o ključnim pitanjima budućnosti demokratije u Srbiji.

Centralne teme konferencije bile su položaj parlamenta u savremenim demokratijama, značaj i kvalitet izbornih procesa, kao i uloga slobodnih medija u očuvanju demokratija.

U panele, koji su paralelno organizovani na svaku od ovih tema, bili su uključeni predstavnici nadležnih institucija, nevladine organizacije, kao i mnogi eksperti iz zemlje i inostranstva.

U okviru panela posvećenog parlamentu bilo je reči o prirodnom savezništvu nezavisnih institucija i parlamenta i potencijalu ove komplementarnosti. Na ovu temu govorio je direktor Agencije Dragan Sikimić.

Na panelu “Funkcioneri između države i kampanje” govorila je Verka Atanasković, pomoćnica direktora. Ključno pitanje o kojem se raspravljalo bila je promena zakona koje se odnose na funkcionersku kampanju.

Okrugli stolovi posvećeni izbornom procesu okupili su takođe veliki broj učesnika koji su diskutovali na temu značaja izbora i izbornih uslova za stanje demokratije uopšte. Razmenjena su i iskustva iz procesa izbornih reformi u Evropi i regionu.