Agencija održala tri onlajn predavanja u vezi izrade plana integriteta

ASK 30.06.2022.

Agencija za sprečavanje korupcije započela je niz onlajn predavanja namenjenih članovima radne grupe i koordinatorima za izradu i sprovođenje plana integriteta. Prvom onlajn predavanju održanom 27. juna, prisustvovali su predstavnici 32 institucije iz sistema socijalne politike, drugom koji je održan 29. juna prisustvovali su predstavnici 23 institucije iz sistema kulture i sporta, 30. juna prisustvovali su predstavnici 38 institucija iz sistema državne uprave i lokalne samouprave.

Cilj ove obuke bio je da se koordinatori i članovi radne grupe upoznaju sa procesom izrade plana integriteta kroz aplikaciju, sa posebnim osvrtom na identifikaciju i procenu rizika od korupcije, kao i odabir adekvatnih mera poboljšanja u rizičnim radnim procesima. Takođe, učesnici su imali priliku da postave pitanja u vezi sa nedoumicama sa kojima su se do sada susreli prilikom izrade plana integriteta.

Naredna onlajn predavanja, planirana su za 1. jul, sa početkom u 10 časova za predstavnike institucija sistema državne uprave i lokalne samouprave i 8.jula za predstavnike iz političkog sistema, sistema odbrane, sistema poljoprivrede, sistema zaštite životne sredine i prostornog planiranja i sistema zaštite podataka ljudskih prava i javnog interesa.

Agencija podseća sve institucije da je u toku druga faza izrade plana integriteta u kojoj radna grupa treba da proceni rizike u svim oblastima/procesima koje su navedene u nacrtu plana integriteta, kao i da je krajnji rok za donošenje odluke o usvajanju plana integriteta i njeno postavljanje u aplikaciju 31.10.2022. godine.