Sastanci sa predstavnicima Specijalne istražne službe Litvanije

ASK 24.11.2022.

U  okviru Projekta „Podrška jačanju vladavine prava u Republici Srbiji“ (EU za borbu protiv korupcije i osnovna prava), održani su sastanci sa predstavnicima Specijalne istražne službe Litvanije u periodu od 21. do 24. novembra 2022. godine, u prostorijama Agencije za sprečavanje korupcije. Sastancima su prisustvovali predstavnici Sektora za pravne poslove, Sektora za prevenciju i jačanje integriteta, Sektora za sukob interesa i pitanja lobiranja i Sektora za spoljne poslove i strateški razvoj.

Na sastancima su razmatrane teme koje se odnose na procenu rizika korupcije, izvori informacija, metode, primeri iz prakse, a  predstavljen je i izmenjeni Zakon o sprečavanju korupcije Litvanije.

Posebna pažnja drugog i trećeg dana posete posvećena je proceni rizika korupcije u propisima. Prezentovano je na koji način Specijalna istražna služba Litvanije vrši procenu rizika korupcije u propisima, sistem praćenja implementacije primedbi koje su date u toku procesa procene rizika korupcije kao i metodologija procene rizika korupcije u propisima za druge institucije. 

Nakon upoznavanja sa metodologijom za procenu rizika korupcije u propisima po kojoj postupa Agencija za sprečavanje korupcije, predstavnici Specijalne istražne službe Litvanije prezentovali su preporuke za moguće unapređenje sistema  procene rizika korupcije u propisima. 

Autor fotografija Jurgita Stefanoviciene