Saopštenje Agencije povodom netačnih navoda u nedeljniku NIN

ASK 06.02.2018.

Povodom navoda plasiranih u nedeljniku NIN („Treći čovek iz kafane“, autorke Sandre Petrušić, broj 3501 od 01. februar 2018. godine), da je Agencija za borbu protiv korupcije prikrila izveštaj Srpske napredne stranke podnet posle predsedničkih izbora 2017. godine, Agencija podseća da je odmah po saznanju da postoje tehnički problemi prilikom objavljivanja izveštaja o tome obavestila javnost (29.05.2017. godine), a da je istog dana objavila i integralnu verziju izveštaja (skenirana pisana verzija izveštaja, sa pečatom i potpisom ovlašćenog lica) na svom sajtu upravo iz razloga što je transparentnost u radu obaveza na kojoj Agencija insistira od samog osnivanja. Tehnički problem otklonjen je 02.06.2017. godine kada se i izveštaj SNS-a našao u registru podnetih izveštaja gde stoji do dana današnjeg.

Podsećamo da ne postoji zakonski rok u kom Agencija mora da objavi izveštaje koje podnose politički subjekti, ali praksa uspostavljena od samog početka bila je da se svi izveštaji koji su podneti u skladu sa zakonom objave na sajtu Agencije bez odlaganja.

Kako se pravovremeno objavljivanje na sajtu Agencije integralne verzije izveštaja karakteriše kao „sakrivanje finansijskog izveštaja“ od strane „dobro kontrolisane sredine koja odrađuje ne baš čist posao“, to ostaje na novinaru da objasni javnosti.