Obeležavanje Međunarodnog dana borbe protiv korupcije

ASK 13.12.2018.

Međunarodnom konferencijom o primeni mehanizama prevencije korupcije, koja se održava 13. i 14. decembra u Beogradu, Agencija za borbu protiv korupcije obeležava Međunarodni dan borbe protiv korupcije, uz podršku Misije OEBS u Srbiji i Vlade Republike Italije.

Konferencija je usmerena na unapređenje razmene iskustva i dobrih praksi u oblasti sukoba interesa, kontrole imovine i prihoda javnih funkcionera, kontrole finansiranja političkih aktivnosti i procene rizika korupcije sa ciljem da doprinese jačanju saradnje u oblasti borbe protiv korupcije i uspostavljanju osnove za zajedničke napore u ovom domenu.

Direktor Agencije za borbu protiv korupcije Dragan Sikimić naglasio je značaj međunarodne saradnje i razmene dobrih praksi u kontekstu pregovora Republike Srbije za članstvo u Evropskoj uniji, kao i činjenice da su prevencija i borba protiv korupcije među najkompleksnijim oblastima na tom putu. Dodao je i da je Agencija u procesu primene mehanizama prevencije korupcije posvećena uključivanju celog društva, odnosno drugih institucija, međunarodnih partnera, medija, civilnog društva i građana. Sikimić je izrazio zahvalnost Misiji OEBS u Srbiji, kao i Vladi Republike Italije što su podržali održavanje konferencije.

“Misija OEBS u Srbiji spremna je da dalje razvija partnerstvo sa antikorupcijskim institucijama i svim relevantnim akterima u jačanju njihovih kapaciteta i mehanizama za delotvornu borbu protiv korupcije u Srbiji“, rekao je šef Misije OEBS u Srbiji, ambasador Andrea Oricio. “Misija podržava zemlju domaćina i njene institucije posredstvom pružanja stručne pomoći i osnaživanja regionalnog pristupa, ohrabrujući pritom njeno puno vlasništvo nad rezultatima“.

Ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo naglasio je da je podrška Italije Srbiji u naporima u borbi protiv korupcije direktna posledica nasleđa Samita u Trstu održanog 2017. godine, kao izraz posvećenosti jačanju nezavisnosti antikorupcijskih institucija Zapadnog Balkana. „Prevencija i borba protiv korupcije nije samo značajna za proces pristupanja Evropskoj uniji, nego je cilj sama po sebi“, dodao je ambasador Lo Kašo. „Bićemo usmereni na Srbiju u domenu saradnje u ovoj oblasti, sa ciljem kreiranja boljeg poslovnog okruženja, podsticanja stranih investicija, razvijanja socijalne kohezije i vladavine prava“.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je UN Konvenciju protiv korupcije 31. oktobra 2003. godine te odredila 9. decembar kao Međunarodni dan borbe protiv korupcije sa ciljem podizanja svesti o korupciji i ulozi Konvencije u prevenciji i borbi protiv korupcije. UN Konvencija stupila je na snagu 2005. godine i iste godine je ratifikovala Republika Srbija.