Sastanak direktora Agencije sa britanskim ambasadorom

ASK 27.03.2018.

Direktor Agencije za borbu protiv korupcije Dragan Sikimić sastao se sa ambasadorom Velike Britanije Denisom Kifom i drugim sekretarom za politička, ekonomska i trgovinska pitanja u Ambasadi Velike Britanije Dominikom Nilom.

Kako je naglasio ambasador Kif, Velika Britanija posvećena je pružanju podrške Republici Srbiji u unapređenju vladavine prava i borbe protiv korupcije, u skladu sa pregovaračkim poglavljem 23, kao i jačanju saradnje sa britanskim institucijama u ovoj oblasti. Ukazao je i na predstojeći Samit zemalja Zapadnog Balkana, koji će u okviru britanskog predsedavanja Berlinskim procesom, biti održan 9. i 10. jula u Londonu i obuhvatiće, između ostalog, oblasti prevencije i borbe protiv korupcije, transparentnosti, javnih nabavki, sukoba interesa i zaštite uzbunjivača.

Direktor Sikimić zahvalio se na podršci Velike Britanije u procesu sprovođenja reformi u Republici Srbiji, kao i evropskih integracija. Istakao je značaj saradnje svih relevantnih institucija na nacionalnom i međunarodnom nivou. Londonski samit je, kako je dodao, još jedna od mogućnosti jačanja borbe protiv korupcije, koja je neodvojiva od ekonomskog razvoja zemlje i unapređenja povoljnog poslovnog okruženja.

Na sastanku je zaključeno i da će Velika Britanija nastaviti da pruža podršku Agenciji kroz instrumente tehničke pomoći, razvijanje profesionalnih mreža kao i unapređenje postojećih oblika saradnje.