Poseta ambasadora Republike Italije Agenciji za borbu protiv korupcije

ASK 29.05.2018.

Direktor Agencije za borbu protiv korupcije Dragan Sikimić sastao se sa ambasadorom Republike Italije Karlom lo Kašom i njegovim saradnicima.

Ambasador Lo Kašo naglasio je da je borba protiv korupcije jedna od ključnih oblasti u procesu evropskih integracija Republike Srbije i ukazao na značaj Agencije za borbu protiv korupcije u tom smislu te posvećenost Republike Italije sprovođenju reformi na putu Republike Srbije kao članstvu u Evropskoj uniji. Dodao je i da Tvining projekat ”Prevencija i borba protiv korupcije”, na kojem je Nacionalna agencija za borbu protiv korupcije Republike Italije vodeća partnerska institucija, predstavlja doprinos Republike Italije približavanju Republike Srbije Evropskoj uniji, ocenivši njegovo sprovođenje izuzetno uspešnim.

Direktor Sikimić podsetio je da je saradnja Agencije za borbu protiv korupcije Republike Srbije i Nacionalne agencije za borbu protiv korupcije Republike Italije uspostavljena još 2015. godine zaključivanjem Memoranduma o saradnji i izrazio zahvalnost Evropskoj uniji na podršci, koju pruža kroz Tvining projekat ”Prevencija i borba protiv korupcije”, koji Agencija od jula 2016. godine sprovodi sa partnerima iz Republike Italije i Kraljevine Španije. Govoreći o brojnim aktivnostima Tvining projekta, ukazao je i na značaj analiza, koje su Tvining eksperti sproveli u vezi sa nacrtom zakona o sprečavanju korupcije, čija izrada je u toku, u skladu sa Akcionom planom za poglavlje 23.

Na sastanku je bilo reči i o predstojećoj regionalnoj konferenciji o primeni mehanizama prevencije korupcije u okviru predsedavanja Republike Italije OEBS-u, koja će predstavljati nastavak uspešno održane konferencije povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije 2017. godine, koju su podržali Vlada Republike Italije i Misija OEBS-a u Srbiji.