Podsetnik za ustanove o obavezi pohađanja obuke o etici i integritetu

ASK 11.04.2022.

U kontekstu obeležavanja 24. januara kao međunarodnog dana edukacija, obaveštavamo/podsećamo ustanove čiji je osnivač ili član Republika Srbija, autonomna pokrajina, jedinica lokalne samouprave i gradska opština da je 1. januara 2022. godine za njih otpočeo prvi ciklus obuke o etici i integritetu kao i da je rok za sprovođenje obuke 31. decembar 2022. godine.
Ovom prilikom informišemo javnost da je tokom 2021. godine 40.340 polaznika, odnosno 80,27% registrovanih polaznika uspešno završilo obuku na daljinu o etici i integritetu polaganjem testa znanja. Reč je o rukovodiocima i zaposlenima u organima Republike Srbije, autonomne pokrajine, jedinice lokalne samouprave i gradske opštine.
Početak primene Zakona o sprečavanju korupcije uveo je značajnu novinu kada je reč o edukacijama u oblasti sprečavanja korupcije i jačanja integriteta. Zakon je predvideo obavezu za organe javne vlasti da sprovode obuku zaposlenih i rukovodilaca, u skladu sa programom  i uputstvom za obuku  i da pismeno izveste Agenciju o njenom sprovođenju.