POTREBNA EDUKACIJA MLADIH O PREVENCIJI KORUPCIJE

ASK 04.04.2023.

Danas je održan sastanak direktora Agencije za sprečavanje korupcije Dejana Damnjanovića sa ministrom prosvete Brankom Ružićem i državnim sekretarom Marijanom Dukić Mijatović na kojem je razgovarano o dosadašnjoj i budućoj saradnji na polјu sprečavanja korupcije.

Pored aktivnosti iz Revidiranog Akcionog plana za Poglavlјe 23, govorilo se o unapređenju saradnje u  borbi protiv korupcije, posebno sa Sektorom za inspekcijske poslove Ministarstva prosvete, kao i o neophodnim edukacijama mladih o borbi protiv korupcije i mogućnosti za uklјučivanje navedene teme u školski program.

Razgovaralo se i o unapređenju odnosa u drugim oblastima u kojima ima mesta za pobolјšanje saradnje i efikasnije borbe protiv korupcije.

Ministar prosvete istakao je da danas obrazovni sistem nudi, pored redovnog programa i plana nastave, razne edukacije koje pripremaju učenike za bolјe razumevanje uloge u društvu i o tome šta ih sve očekuje u životu. „Kroz vannastavne aktivnosti omogućavamo deci da nauče više o preduzetništvu, finansijskoj i medijskoj pismenosti i drugo, a sve u saradnji sa državnim i nevladinim sektorom, u nameri da deca još bolјe razumeju svet“, rekao je Ružić. Dodao je da bi edukacija o prevenciji korupcije mogla da im omogući da istu prepoznaju, kao i da znaju šta treba da rade u takvoj situaciji.

Direktor Agencije je naglasio da će Agencija staviti na raspolaganje svoj tim i resurse kako bi se osmislio najbolјi vid edukacije i prilagodio je različitim uzrastima učenika osnovnih i srednjih škola.