DIREKTOR AGENCIJE SA MINISTARKOM ZA EVROPSKE INTEGRACIJE

ASK 11.04.2023.

Direktor Agencije za sprečavanje korupcije Dejan Damnjanović sastao se danas sa ministarkom za evropske integracije Tanjom Miščević.

Posebno se razgovaralo o sprovođenju aktivnosti iz Revidiranog Akcionog plana za Poglavlјe 23, kao i nadzoru Agencije nad sprovođenjem Potpoglavlјa Borba protiv korupcije ovog strateškog dokumenta.

Radi postizanja višeg stepena uspešnosti u sprovođenju definisanih aktivnosti govorilo se o nalazima i preporukama koje je Agencija navela u dosadašnjim izveštajima o sprovođenju Revidiranog Akcionog plana, ali i o potrebi sprovođenja aktivnosti usmerenih na ispunjavanje preporuka Grupe država protiv korupcije Saveta Evrope (GRECO) u Petom krugu evaluacije, kao i preporuka Kancelarije za demokratske institucije i lјudska prava (ODIHR).

Kako je borba protiv korupcije jedna od klјučnih tema u pretpristupnim pregovorima, dogovoreno je da se razmena informacija između dveju institucija obavlјa na redovnom nivou, kako bi se što bolјe i efikasnije izveštavalo o ispunjenju obaveza  koje Srbija na tom putu ima.

Direktor Damnjanović naglasio je da će Agencija i dalјe nastojati da, u okviru svojih nadležnosti, podrži sprovođenje neophodnih reformi u procesu pregovora za članstvo Republike Srbije u Evropskoj uniji i izrazio zahvalnost ministarki za odličnu saradnju koju Agencija ima sa Ministarstvom za evropske integracije.