POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI IZMEĐU AGENCIJE ZA SPREČAVANJE KORUPCIJE I PRAVNOG FAKULTETA UNIVERZITETA U BEOGRADU

ASK 13.07.2023.

Uzimajući u obzir nadležnosti Agencije za sprečavanje korupcije propisane Zakonima o sprečavanju korupcije, o finansiranju političkih aktivnosti i o lobiranju, i, istovremeno, uzimajući u obzir društveni značaj Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, danas je potpisan Sporazum o saradnji ove dve institucije.

Potpisnici Sporazuma direktor Agencije Dejan Damnjanović i dekan Pravnog fakulteta prof. dr Zoran Mirković na ovaj način su ozvaničili međusobnu razmenu predavača Agencije i Fakulteta u oblastima od zajedničkog interesa, kao i mogućnost uvođenja kratkog studijskog programa i specijalističkih studija u oblasti prevencije korupcije.

Tom prilikom direktor Agencije Damnjanović je rekao da se u realizaciji ove ideje pošlo od potrebe za unapređenjem postojeće saradnje, imajući u vidu da korupcija predstavlјa pretnju vladavini prava, demokratiji i lјudskim pravima.

„Ovakav vid saradnje pružiće priliku mladima da se aktivno uklјuče u borbu protiv korupcije, i istovremeno, omogućiti pouzdan put stvaranja osposoblјenih kadrova sa specifičnim znanjima potrebnim za zapošlјavanje u Agenciji i drugim organima javne vlasti uklјučenim u borbu protiv korupcije“, istakao je Damnjanović.

Dekan Pravnog fakulteta prof. dr Zoran Mirković je podvukao neophodnost uklјučenja univerzitetske zajednice u aktivnosti jačanja svesti o štetnosti korupcije.

„Stručna praksa je, pre svega, namenjena studentima završnih godina osnovnih studija i studentima master studija i odvijaće se u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, a realizovaće se kroz grupne jednodnevne posete u kojima bi se studenti upoznavali sa radom i funkcionisanjem pojedinih organizacionih jedinica Agencije, zatim kroz rad sa zaposlenima u Agenciji,  kao i omogućavanje korišćenja anonimiziranih odluka Agencije za izradu master radova i doktorskih disertacija.“