OBUKA U NOVOM PAZARU

ASK 26.10.2023.

Agencija za sprečavanje korupcije organizovala je obuku za predstavnike političkih subjekata i jedinica lokalne samouprave sa područja Novog Pazara, Sjenice i Tutina na kojoj je prezentovala deo svojih zakonskih nadležnosti i ovlašćenja.

Prvi deo obuke bio je posvećen primeni Zakona o finansiranju političkih aktivnosti i obavezama političkih subjekata. Učesnici su upoznati sa izvorima i načinima finansiranja političkih aktivnosti, zabranama zloupotrebe javnih resursa tokom izborne kampanje, načinu podnošenja i sadržini preliminarnih i konačnih izveštaja o troškovima izborne kampanje kao i godišnjih izveštaja o finansiranju. Predstavnicima političkih subjekata je ukazano da preliminarni i konačni izveštaji moraju sadržati sve podatke o troškovima nastalim u toku izborne kampanje.

U nastavku obuke, predavanjem  „Procena rizika od korupcije u propisima lokalne samouprave“ predstavnicima jedinica lokalne samouprave je predstavljena Metodologija za procenu rizika od korupcije u propisima, značajna za izradu akata lokalne samouprave.