ANALIZA RIZIKA OD KORUPCIJE - JAČANJE KAPACITETA MINISTARSTVA UNUTRAŠNJIH POSLOVA

ASK 14.06.2024.

Predstavnica Agencije održala je dvodnevnu obuku pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova u okviru projekta „Jačanje kapaciteta Sektora unutrašnje kontrole za sprovođenje analize rizika od korupcije” koji se sprovodi uz podršku Misije OEBS u Republici Srbiji.

Učesnicima obuke predstavlјeni su pojam, značaj i svrha izrade plana integriteta kao preventivnog mehanizma u borbi protiv korupcije, kao i uticaj korupcije na integritet institucije. Posebna pažnja posvećena je prepoznavanju i upravlјanju rizicima za nastanak korupcije i drugih nepravilnosti, a 19 pripadnika MUP-a imalo je priliku da kroz praktične primere i plan integriteta analizira rizike u rizičnim oblastima i radnim procesima, proceni intenzitet tih rizika i odredi adekvatne mere za upravlјanje prepoznatim rizicima, odgovorna lica i rokove za njihovo sprovođenje.

Obuke usmerene na jačanje kapaciteta nadležnih institucija u borbi protiv korupcije sa fokusom na preventivne mehanizme, značajna su nadležnost Agencije i predstavlјaju nastavak dobre i kontinuirane saradnje koju Agencija ima sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.