Сарадњом са цивилним сектором до веће транспарентности рада државних органа и боље примене прописа

AСК 29.06.2021.

Сарадња Aгенције за спречавање корупције са цивилним друштвом још једном је потврдила неопходност и сврсисходност подршке државних органа цивилном сектору. Наиме, сарадњом са удружењем грађана БУМ Бечеј и општином Бечеј остварени су изврсни резутати у овој локалној самоуправи, који превазилазе општинске оквире.
Кроз подршку Aгенције у виду доделе средстава за реализовање пројеката из области спречавања корупције, али и кроз саветодавне активности, редовну комуникацију и консултације, БУМ Бечеј је заједно са локалном самоуправом својим активностима и залагањем другу годину за редом увелико допринео да ова општина буде проглашена најтранспарентнијом у Србији.

 

Пре ове сарадње општина Бечеј је била ниско рангирана на листи најтранспарентнијих општина и са свега 38 бодова (од максималних 100) била на зачељу табеле*.
Заједничким напорима у последњих пар година тај резултат је удвостручен и достигнут је ниво од 83 бода протекле године, да би се ове године општина Бечеј померила за још седам бодова унапред и заузела поново прво место.
Бољи живот грађана ове општине и заштита јавних добара и интереса био је превасходни циљ свих активности, а он је условљен усвајањем бројних аката који стварају правни и практични оквир за спречавање коруптивних радњи и понашања, за сврсисходно трошење буџета општине и коришћење јавних добара, отклањање ризика од неправилности у раду јавних функционера, контролу рада одборника и чланова надзорних одбора јавних предузећа.
Истовремено, доношење докумената од јавног интереса пратила је и кампања којом је усмерена пажња грађана ове општине на ове битне теме у области борбе против корупције, али и на прихватање сопствене улоге и одговорности за одлуке и процесе који битно утичу на квалитет њиховог живота у овој локалној самоуправи.
Подршка Aгенције локалним и националним пројектима и инцијативама даје веома јасне и мерљиве резултате у области превенције корупције, те ће се у наредном периоду проширити и допунити, уз сталну интеракцију са цивилним сектором.

*Индекс транспарентности локалне самоуправе – ЛТИ