Саопштење

AСК 28.05.2021.

Поводом новинског чланка “Девојка и момак царују код Зоране”, који је 28. маја 2021. године објавио Српски телеграф, обавештавамо јавност о следећем:

Aгенција за спречавање корупције поступа искључиво на основу Закона о спречавању корупције. Поступке за утврђивање повреда Закона Aгенција покреће и по пријавама физичких и правних лица.

Да би донела одлуку о повреди Закона о спречавању корупције, Aгенција, између осталог, мора да утврди ко су повезана лица, односно да ли је јавни функционер учинио одређену корист или погодност повезаном лицу, међу које спада и ванбрачни партнер.

Имајући у виду да се подаци о евентуалним ванбрачним партнерима не могу прибавити на други начин, осим директним обраћањем особи, на коју се пријава односи, Aгенција се обратила јавном функционеру Јованки Aтанацковић да се изјасни на ову околност.

Чињеница да се, искључиво у складу са надлежностима, а за потребе вођења овог поступка, Aгенција обратила јавном функционеру да се изјасни, говори у прилог томе да директор Aгенције није прекорачио овлашћења поверена Законом о спречавању корупције, нити је износио било какву тврдњу о томе да су наведена лица у ванбрачној заједници.

Јавни функционер је тај који доставља изјашњење о томе да ли је, у смислу Закона о спречавању корупције, у односу повезаности, од чега зависи даље вођење поступка Aгенције.

Aгенција је са јавним функционером Јованком Aтанацковић комуницирала искључиво званичним путем и не може бити одговорна за наводе, који су се појавили у медијима.