Директор Aгенције председник Мреже институција за спречавање корупције

AСК 17.12.2020.

Директор Aгенције за спречавање корупције Драган Сикимић изабран је за председника Мреже институција за спречавање корупције за 2021. годину, на децембарском пленарном заседању овог тела.  За потпредседнике су изабрани представници Aгенције за борбу против корупције Француске, Повјеренства за одлучивање о сукобу интереса Хрватске и Комисије за борбу против корупције Палестине.

Установљена у октобру 2018. године, када су Декларацију о оснивању потписали највиши представници антикорупцијских институција из 17 држава, Мрежа данас окупља 29 чланица из целог света, уз једног посматрача и четири партнерске институције.

Aгенција за спречавање корупције била је међу оснивачима, на позив Националне антикорупцијске агенције Италије, а пре избора за председника, две године заредом била је и један од потпредседника.

Мрежа, чији рад континуирано подржава Савет Европе, све више је препозната као глобални иновативни актер, усмерен на размену информација и добрих пракси и проналажење конкретних решења са циљем што делотворнијег спречавања корупције.