Објављен Други извештај о усклађености са препорукама ГРЕЦО

AСК 26.11.2020.

Две препоруке Групе држава против корупције Савета Европе (ГРЕЦО) су испуњене, 10 делимично испуњено и једна није испуњена, налаз је данас објављеног Другог извештаја ГРЕЦО о усклађености за Републику Србију у Четвртом кругу евалуације, који обухвата спречавање корупције у односу на посланике, судије и тужиоце.

Извештај је усвојен на пленарном заседању ГРЕЦО, које је одржано у октобру 2020. године, а испуњене препоруке односе се на Закон о лобирању, као и јачање улоге Aгенције за спречавање корупције у спречавању корупције те спречавању и решавању сукоба интереса посланика, судија и тужилаца.

У односу на Прелазни извештај, који је усвојен у марту 2019. године, Република Србија бележи напредак, имајући у виду да је тада констатовано да је од 13 препорука делимично испуњено 10, док три препоруке нису биле испуњене.

Како се наводи у Другом извештају о усклађености, ГРЕЦО признаје напоре, које су институције у Републици Србији предузеле у односу на Прелазни извештај и констатује да неколико препорука не могу бити у потпуности испуњене, имајући у виду да је за њихово испуњавање неопходна промена Устава.

Извештај о евалуацији за Четврти круг усвојен је 2015. године. На ГРЕЦО заседању 2017. године усвојен је Извештај о усклађености, када је констатовано да је делимично испуњено седам, а да шест препорука није испуњено. Прелазни извештај о усклађености усвојен је 2019. године, када је оцењено да је делимично испуњено 10, док три препоруке нису испуњене. Други извештај о усклађености усвојен је 2020. године, када је констатовано да су две препоруке испуњене, 10 делимично испуњено, а једна није испуњена.

Препоруке ГРЕЦО тичу се, између осталог, транспарентности законодавног процеса, кодекса понашања посланика, избора и положаја судија и тужилаца, промена у саставу и начину избора Високог савета судства и Државног већа тужилаца, као и положаја и надлежности Aгенције за спречавање корупције.

О новим информацијама о испуњености препорука Република Србија треба да извести ГРЕЦО до 31. октобра 2021. године.

Други извештај о усклађености на српском језику можете видети овде, а извештај на енглеском језику овде .

Сви извештаји за Четврти круг евалуације доступни су овде.