Две године од оснивања Мреже институција за спречавање корупције

AСК 19.10.2020.

Мрежа институција за спречавање корупције, обележила је две године постојања. Установљена у октобру 2018. године, када су Декларацију , о оснивању потписали највиши представници антикорупцијских институција из 17 држава, Мрежа данас окупља 29 чланица, уз једног посматрача и четири партнерске институције.
Aгенција за спречавање корупције била је међу оснивачима, на позив Националне антикорупцијске агенције Италије, а две године заредом изабрана је и за једног од потпредседника ове иницијативе.
Мрежа је све више препозната као глобални иновативни актер, усмерен на размену информација и добрих пракси и проналажење конкретних решења са циљем што делотворнијег спречавања корупције.
Од октобра 2018. године одржано је седам пленарних заседања и неколико пратећих догађаја, а израђене су и специјализоване студије, посвећене темама, као што су кодекси понашања, транспарентност, однос перцепције и спречавања корупције, као и свеобухватни преглед антикорупцијских тела у свету.
Уз значајну подршку Савета Европе, Мрежа је данас део различитих пројеката сарадње, примене и унапређења међународних стандарда у овој области, са нагласком на промовисање културе личног и институционалног интегритета.
Глобална пандемија само је додатно учврстила посвећеност чланица да заједничким напорима наставе да развијају и оснажују механизме спречавања корупције.