Прекршајне пријаве због кршења одредби Закона о финансирању политичких активности

AСК 09.09.2020.

Aгенција за спречавање корупције поднела је, Прекршајном суду у Београду, захтеве за покретање прекршајних поступака против седам политичких субјеката који су учестовали у изборној кампањи спроведеној поводом редовних избора за народне посланике Народне скупштине Републике Србије, одржаних ове године.

Прекршајне пријаве су поднете због недостављања извештаја о трошковима изборне кампање у прописаном року од 30 дана од дана објављивања коначних резултата избора.

Рок је истекао 5. августа 2020. године а законску обавезу достављања извештаја у електронској и штампаној форми нису испунили и тиме су прекршили одредбе чл. 29. став 1. Закона о финансирању политичких активности, следећи политички субјекти:

1. Странка демократске акције Санџака, за изборну листу СДA Санџака – др Сулејман Угљанин

2. Странка правде и помирења Нови Пазар – за изборну листу коалиције: Aкадемик Муамер Зукорлић – Само право – Странка правде и помирења -Демократска партија Македонаца

3. Нова странка – за изборну листу коалиције: Нек маске падну-Зелена странка-Нова странка

4. Нова Србија – за изборну листу коалиције: Народни блок -Велимир Илић-генерал Момир Стојановић

5. Група грађана “Доста је било-Саша Радуловић“, за изборну листу “Суверенисти“

6. Група грађана “ Покрет Левијатан-Живим за Србију“ (Павле Бихали), за изборну листу под истим називом и

7. Група грађана “1 од 5 милиона“ (Стефан Павловић), за изборну листу под истим називом.

Aгенција примењује и члан 42. Закона о финансирању политичких активности који предвиђа да уколико политичка странка или одговорно лице у политичком субјекту буду кажњени за прекршај, политички субјекат губи право на добијање средстава из јавних извора намењених редовном финансирању политичког субјекта, у износу сразмерно изреченој казни.