Поступање Aгенције по пријавама против функционера

AСК 19.05.2021.

Током трајања ванредног стања, изазваног епидемијом ЦОВИД-19 вируса, Aгенција за борбу против корупције благовремено је предузела све прописане мере и одржала континуитет рада, прилагодивши се новонасталој ситуацији.
С тим у вези, а ради тачног информисања јавности, Aгенција указује на то да пријаве против неколико функционера, а у вези са наводном злоупотребом јавних ресурса или јавне функције, које је поднео Центар за истраживање, транспарентност и одговорност (ЦРТA), немају статус пријава потенцијалне злоупотребе током изборне кампање, јер су поднете пре расписивања избора. Због тога се и рок од пет дана за поступање Aгенције не односи на такве пријаве, него искључиво на оне, које указују на могуће кршење прописа током изборне кампање.
Пре расписивања избора, ЦРТA је поднела девет пријава против функционера на различитим нивоима (од директора основне школе до председника Владе Републике Србије), које се налазе у различитим фазама одлучивања. О исходу већ окончаних поступака подносилац пријаве уредно је обавештен, што ће бити случај и са преосталим, по завршеном поступку.
Републичка изборна комисија, у складу са Уредбом Владе Републике Србије о увођењу ванредног стања, решењем је одлучила о прекиду свих изборних радњи у спровођењу избора за народне посланике. С обзиром на то да је донето Решење о наставку изборних радњи, Aгенција и овим путем позива све учеснике на одговорно понашање и поштовање закона те истиче да ће о пријавама, које указују на могуће кршење Закона о Aгенцији и Закона о финансирању политичких активности, поступати у прописаном року.