У Нишу и Београду одржане радионице о плановима интегритета у локалној самоуправи

AСК 28.02.2022.

У току је трећи циклус израде планова интегритета, због чега су експерткиње из Aгенције за спречавање корупције, са дугогодишњим искуством у раду на плановима интегритета, Маријана Обрадовић, помоћница директора у Сектору за превенцију и јачање интегритета и Драгана Крунић, шефица Одсека за планове интегритета и процену ризика корупције, представиле учесницима процес израде планова интегритета и приредиле практичне вежбе на ову тему. Циљ радионица (одржане су 22. и 23. фебруара у Нишу и два дана касније у Београду) је размена искустава представника локалних самоуправа о изради и спровођењу планова интегритета које локалне самоуправе доносе у складу са чланом 95. Закона о спречавању корупције.
Радионици у Нишу присуствовала су 32 учесника из 15 локалних самоуправа, а радионици у Београду 45 учесника из 23 локалне самоуправе. Своја искуства у процесу израде и спровођења планова интегритета представили су представници Прибоја, Врања и Зрењанина, а остали учесници су током радионице износили своје дилеме и давали коментаре и сугестије драгоцене за правилно разумевање и унапређење овог процеса у целини.
Aгенција подсећа да данас истиче рок (28. фебруара 2022. године), до ког је потребно да обвезници израде плана интегритета донесу и у апликацију поставе одлуку о одређивању координатора и одлуку о именовању радне групе.
Радионице су организоване у оквиру пројекта „Унапређење доброг управљања на локалном нивоу“, који спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у партнерству са СКГО.