Завршетак Твининг пројекта “Превенција и борба против корупције”

Пројекти 01.01.2019.

Aгенција за борбу против корупције Републике Србије, у сарадњи са партнерским институцијама из Републике Италије и Краљевине Шпаније, обележила је успешан завршетак Твининг пројекта „Превенција и борба против корупције“, који је финансирала Европска унија у вредности од два милиона евра.

 

Свечаност поводом завршетка пројекта одржана је 16. јануара 2019. године, а учесницима су се обратили Драган Сикимић, директор Aгенције за борбу против корупције Републике Србије; Сем Фабрици, шеф Делегације Европске уније у Републици Србији; Рафаеле Кантоне, председник Националне агенције за борбу против корупције Републике Италије; Карло Ло Кашо, амбасадор Републике Италије у Републици Србији; Мигуел Фуертес Суарез, амбасадор Краљевине Шпаније у Републици Србији; Марко Јовановић, помоћник министра финансија у Влади Републике Србије; Фулвио Балди, шеф Кабинета министра правде у Влади Републике Италије; Чедомир Бацковић, помоћник министра правде у Влади Републике Србије и Јадранка Јоксимовић, министар за европске интеграције у Влади Републике Србије.

Резултате постигнуте током спровођења пројекта представили су Филипо Романо, лидер пројекта из државе чланице Европске уније; Милица Божанић, лидер пројекта из државе кориснице; Еуђенио Турко, стални Твининг саветник и Ивана Цветковић, стални Твининг саветник у Србији.

Пројекат је финансиран средствима из Инструмента претприступне помоћи Европске уније (ИПA 2013) са циљем јачања механизама превенције корупције, као и капацитета, ефикасности и координационе улоге Aгенције за борбе против корупције у овој области. Обухватио је размену добрих пракси, стручних знања и искустава држава чланица Европске уније, као и јачање сарадње са свим актерима надлежним за борбу против корупције у Републици Србији, укључујући и организације цивилног друштва и медије. Спроведене активности усклађене су са процесом преговора Републике Србије за чланство у Европској унији и спровођењем препорука Европске комисије у оквиру поглавља 23 (Правосуђе и основна права).

Од јула 2016. до јануара 2019. године пројекат су спроводили Национална агенција за борбу против корупције, Министарство правде, Виша школа за правосуђе Републике Италије и Главно тужилаштво Краљевине Шпаније у сарадњи са Aгенцијом за борбу против корупције и Министарством правде Републике Србије. У име Републике Србије, тело за уговарање био је Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније Министарства финансија, који је одговоран за послове плаћања, рачуноводство, праћење и извештавање о спровођењу пројекта.

За више информација о пројекту можете контактирати Ивану Цветковић, сталног Твининг саветника у Србији, ivana.cvetkovic@acas.rs