Учешће представника Aгенције на конференцији „Демократија: Минимални консензус“ у организацији ЦРТЕ

AСК 29.06.2022.

У Београду је одржана међународна конференција „Демократија; минимални консензус“, коју је организовала НВО Црта, с циљем да окупљајући представнике државних институција, цивилног друштва, експертске заједнице и медија, подстакне отворен дијалог о кључним питањима будућности демократије у Србији.

Централне теме конференције биле су положај парламента у савременим демократијама, значај и квалитет изборних процеса, као и улога слободних медија у очувању демократија.

У панеле, који су паралелно организовани на сваку од ових тема, били су укључени представници надлежних институција, невладине организације, као и многи експерти из земље и иностранства.

У оквиру панела посвећеног парламенту било је речи о природном савезништву независних институција и парламента и потенцијалу ове комплементарности. На ову тему говорио је директор Aгенције Драган Сикимић.

На панелу “Функционери између државе и кампање” говорила је Верка Aтанасковић, помоћница директора. Кључно питање о којем се расправљало била је промена закона које се односе на функционерску кампању.

Округли столови посвећени изборном процесу окупили су такође велики број учесника који су дискутовали на тему значаја избора и изборних услова за стање демократије уопште. Размењена су и искуства из процеса изборних реформи у Европи и региону.