Aгенција одржала три онлајн предавања у вези израде плана интегритета

AСК 30.06.2022.

Aгенција за спречавање корупције започела је низ онлајн предавања намењених члановима радне групе и координаторима за израду и спровођење плана интегритета. Првом онлајн предавању одржаном 27. јуна, присуствовали су представници 32 институције из система социјалне политике, другом који је одржан 29. јуна присуствовали су представници 23 институције из система културе и спорта, 30. јуна присуствовали су представници 38 институција из система државне управе и локалне самоуправе.

Циљ ове обуке био је да се координатори и чланови радне групе упознају са процесом израде плана интегритета кроз апликацију, са посебним освртом на идентификацију и процену ризика од корупције, као и одабир адекватних мера побољшања у ризичним радним процесима. Такође, учесници су имали прилику да поставе питања у вези са недоумицама са којима су се до сада сусрели приликом израде плана интегритета.

Наредна онлајн предавања, планирана су за 1. јул, са почетком у 10 часова за представнике институција система државне управе и локалне самоуправе и 8.јула за представнике из политичког система, система одбране, система пољопривреде, система заштите животне средине и просторног планирања и система заштите података људских права и јавног интереса.

Aгенција подсећа све институције да је у току друга фаза израде плана интегритета у којој радна група треба да процени ризике у свим областима/процесима које су наведене у нацрту плана интегритета, као и да је крајњи рок за доношење одлуке о усвајању плана интегритета и њено постављање у апликацију 31.10.2022. године.