Одржана трећа обука за руководиоце институција које израђују план интегритета у ΙΙΙ циклусу

AСК 16.09.2022.

Aгенција за спречавање корупције одржала је, 15. септембра 2022. године у Центру за стручно усавршавање у Шапцу, трећу у низу обука за руководиоце институција које су у обавези да израде и спроведу план интегритета у трећем циклусу. Обуку „Директор као покретач изградње институционалног интегритета“ похађало је 27 директора, односно заменика директора, руководиоца организационих јединица домова здравља, општих и специјалних болница, средњих школа са територије Града Шапца, Сремске Митровице, Лознице, Руме.

Циљ ове обуке био је да се руководиоцима институција представи важност израде планова интегритета као институционалног механизма за превенцију корупције. У складу са тим, учесницима су Милица Божанић начелница Одељења за јачање институционалног интегритета, Драгана Крунић шефица Одсека за планове интегритета и анализу ризика од корупције и Лидија Кујунџић виши саветник у Одсеку, представиле механизме за јачање индивидуалног и институционалног интегритета кроз надлежности Aгенције, појам, значај и сврху израде плана интегритета односно анализу ризика од корупције у институцији, а нарочита пажња посвећена је бољем разумевању улоге и одговорности директора код израде и спровођења плана интегритета.

Полазницима обуке представљен је и начин израде и спровођења плана интегритета кроз ИТ апликацију, са посебним освртом на идентификацију и процену ризика од корупције, као и одабир адекватних мера побољшања у ризичним радним процесима.

Подсећамо све институције да је у току друга фаза израде плана интегритета у којој радна група треба да процени ризике у свим областима/процесима које су наведене у нацрту плана интегритета, као и да је крајњи рок за доношење одлуке о усвајању плана интегритета и њено постављање у апликацију 31.10.2022. године.