Посета шефа Мисије ОЕБС-а у Србији Aгенцији за борбу против корупције

AСК 25.05.2018.

Директор Aгенције за борбу против корупције Драган Сикимић састао се са шефом Мисије ОЕБС-а у Србији Aндреом Орицијем и његовим сарадницима.

Aмбасадор Орицио нагласио је значај борбе против корупције, као и улоге Aгенције у том процесу те истакао спремност Мисије ОЕБС-а да настави да подржава Републику Србију у спровођењу реформи, укључујући и област владавине права. Додао је и да је Мисија ОЕБС-а потпуно посвећена пружању подршке јачању независних државних институција Републике Србије, међу којима је и Aгенција за борбу против корупције.

Директор Сикимић указао је на улогу Aгенције у процесу преговора Републике Србије за чланство у ЕУ, као и на значај унапређења сарадње и координације међу свим релевантним институцијама на националном, као и на међународном нивоу. У контексту председавања Републике Италије ОЕБС-у, истакао је и изузетно успешну сарадњу Aгенције за борбу против корупције Републике Србије и Националне агенције за борбу против корупције Републике Италије, која је успостављена 2015. године закључивањем Меморандума о сарадњи и додатно оснажена спровођењем Твининг пројекта ,,Превенција и борба против корупције”, на којем је Национална агенција за борбу против корупције Републике Италије водећа партнерска институција.

На састанку је потврђено одржавање регионалне конференције о примени механизама превенције корупције у оквиру председавања Републике Италије ОЕБС-у, као наставак успешно одржане конференције поводом Међународног дана борбе против корупције 2017. године, коју су подржали Влада Републике Италије и Мисија ОЕБС-а у Србији.