Посета амбасадора Републике Италије Aгенцији за борбу против корупције

AСК 29.05.2018.

Директор Aгенције за борбу против корупције Драган Сикимић састао се са амбасадором Републике Италије Карлом ло Кашом и његовим сарадницима.

Aмбасадор Ло Кашо нагласио је да је борба против корупције једна од кључних области у процесу европских интеграција Републике Србије и указао на значај Aгенције за борбу против корупције у том смислу те посвећеност Републике Италије спровођењу реформи на путу Републике Србије као чланству у Европској унији. Додао је и да Твининг пројекат ”Превенција и борба против корупције”, на којем је Национална агенција за борбу против корупције Републике Италије водећа партнерска институција, представља допринос Републике Италије приближавању Републике Србије Европској унији, оценивши његово спровођење изузетно успешним.

Директор Сикимић подсетио је да је сарадња Aгенције за борбу против корупције Републике Србије и Националне агенције за борбу против корупције Републике Италије успостављена још 2015. године закључивањем Меморандума о сарадњи и изразио захвалност Европској унији на подршци, коју пружа кроз Твининг пројекат ”Превенција и борба против корупције”, који Aгенција од јула 2016. године спроводи са партнерима из Републике Италије и Краљевине Шпаније. Говорећи о бројним активностима Твининг пројекта, указао је и на значај анализа, које су Твининг експерти спровели у вези са нацртом закона о спречавању корупције, чија израда је у току, у складу са Aкционом планом за поглавље 23.

На састанку је било речи и о предстојећој регионалној конференцији о примени механизама превенције корупције у оквиру председавања Републике Италије ОЕБС-у, која ће представљати наставак успешно одржане конференције поводом Међународног дана борбе против корупције 2017. године, коју су подржали Влада Републике Италије и Мисија ОЕБС-а у Србији.