План интегритета у финалу избора за награду Уједињених нација за јавну управу за 2018. годину

AСК 02.07.2018.

План интегритета, као превентивни механизам за процену ризика, који Aгенција за борбу против корупције спроводи од 2012. године, ушао је у финале избора за награду УН за јавну управу, у конкуренцији између 437 пројеката из 79 земаља света.

Свечана додела награда одржана је у Краљевини Мароко, у оквиру конференције „Трансформисање управљања ради остваривања циљева одрживог развоја“, у периоду од 21-23. јуна 2018. године, у организацији Краљевине Мароко и Одељења УН за економске и социјалне послове (УНДЕСA).

Том приликом представница Aгенције указала је на искуство и иновативну праксу Aгенције у изради анализе ризика од корупције у институцијама односно плана интегритета, у оквиру панела, који је организовала Регионална школа за јавну управу (РеСПA), са нагласком на употребу информационо-комуникационих технологија у области превенције корупције. Захваљујући оваквом приступу органима јавне власти олакшана је процена ризика од корупције и дефинисање одговарајућих мера за њихово спречавање. Примена овог иновативног приступа у процени ризика од корупције у институцијама доприноси унапређењу транспарентности, одговорности и квалитету услуга, које органи јавне власти пружају грађанима.

За три категорије награда (оснаживање најсиромашнијих и најугрожених кроз инклузивне услуге и партнерства; стварање инклузивних институција и обезбеђивање учешћа у доношењу одлука и промовисање родно одговорних јавних служби усмерених на постизање циљева одрживог развоја) додељено је осам награда за осам земаља чланица УН.