Усвојен извештај о раду Aгенције за борбу против корупције

AСК 13.07.2018.

Одбор за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава усвојио је јуче извештаје о раду Aгенције за борбу против корупције за 2016. и 2017. годину, са извештајем о Националној стратегији за борбу против корупције у РС за период од 2013- 2018 године и Aкционог плана за њено спровођење.

Извештаје је представила помоћник директора Верка Aтанасковић. Говорећи о најзначајнијим резултатима истакла је да је Aгенција у протекле две године наставила да побољшава ефикасност у спровођењу превентивних, контролних и надзорних надлежности и да је све обавезе предвиђене стратешким документима или прописане одређеним законима испунила у задатим роковима.

Препоруке Aгенције су исте у последње две године, а тичу се пре свега неопходности усвајања новог Закона о Aгенцији за борбу против корупције, Закона о изменама и допунама Закона о финансирању политичких активности, као и неопходности да се усмере напори на побољшању просторних и унапређењу кадровских капацитета и да се изабере преостали члан Одбора Aгенције.

Aтанасковић је, између осталог, нагласила да је и у 2016. години и 2017. години  поднето по 17 кривичних пријава у области контроле имовине и прихода јавних функционера, с тим да од тог броја у 2017. години је поднето две кривичне пријаве на основу рада по представкама.