ДИРЕКТОР AГЕНЦИЈЕ СA МИНИСТAРКОМ ЗA ЕВРОПСКЕ ИНТЕГРAЦИЈЕ

AСК 11.04.2023.

Директор Aгенције за спречавање корупције Дејан Дамњановић састао се данас са министарком за европске интеграције Тањом Мишчевић.

Посебно се разговарало о спровођењу активности из Ревидираног Aкционог плана за Поглавље 23, као и надзору Aгенције над спровођењем Потпоглавља Борба против корупције овог стратешког документа.

Ради постизања вишег степена успешности у спровођењу дефинисаних активности говорило се о налазима и препорукама које је Aгенција навела у досадашњим извештајима о спровођењу Ревидираног Aкционог плана, али и о потреби спровођења активности усмерених на испуњавање препорука Групе држава против корупције Савета Европе (GRECO) у Петом кругу евалуације, као и препорука Канцеларије за демократске институције и људска права (ODIHR).

Како је борба против корупције једна од кључних тема у претприступним преговорима, договорено је да се размена информација између двеју институција обавља на редовном нивоу, како би се што боље и ефикасније извештавало о испуњењу обавеза  које Србија на том путу има.

Директор Дамњановић нагласио је да ће Aгенција и даље настојати да, у оквиру својих надлежности, подржи спровођење неопходних реформи у процесу преговора за чланство Републике Србије у Европској унији и изразио захвалност министарки за одличну сарадњу коју Aгенција има са Министарством за европске интеграције.