ОДРЖAНA ОНЛAЈН РAДИОНИЦA НA ТЕМУ НЕСПОЈИВОСТИ ЈAВНИХ ФУНКЦИЈA И СУКОБA ИНТЕРЕСA

AСК 16.06.2023.

Aгенција за спречавање корупције одржала је онлајн радионицу са представницима медија и невладиног сектора на којој је учеснике упознала са законским надлежностима и овлашћењима код утврђивања неспојивости функција и сукоба интереса јавних функционера.

Разговарало се о току поступка који, по пријави или по службеној дужности, Aгенција води ради утврђивања постојања сукоба интереса. Циљ је био да се представницима цивилног друштва и новинарима, који су изузетно значајни у откривању вршења више јавних функција за које није тражена сагласност Aгенције, додатно разјасне кључне законске одредбе у овој области. Учесници су се интересовали за обим поднетих захтева јавних функционера које Aгенција свакодневно обрађује али и за могућност ефикаснијег односно бржег окончања конкретног поступања. Појашњено је за коју врсту повреда Закона о спречавању корупције и коначне одлуке о њима, јавност има увид а које се искључиво достављају подносиоцу пријаве и јавном функционеру из предметног поступка.

Ову радионицу су пратили, и у њој активно учествовали, представници организација цивилног друштва из Београда, Бечеја, Ужица и Медвеђе.