ПОТПИСAН СПОРAЗУМ О СAРAДЊИ ИЗМЕЂУ AГЕНЦИЈЕ ЗA СПРЕЧAВAЊЕ КОРУПЦИЈЕ И ПРAВНОГ ФAКУЛТЕТA УНИВЕРЗИТЕТA У БЕОГРAДУ

AСК 13.07.2023.

Узимајући у обзир надлежности Aгенције за спречавање корупције прописане Законима о спречавању корупције, о финансирању политичких активности и о лобирању, и, истовремено, узимајући у обзир друштвени значај Правног факултета Универзитета у Београду, данас је потписан Споразум о сарадњи ове две институције.

Потписници Споразума директор Aгенције Дејан Дамњановић и декан Правног факултета проф. др Зоран Мирковић на овај начин су озваничили међусобну размену предавача Aгенције и Факултета у областима од заједничког интереса, као и могућност увођења кратког студијског програма и специјалистичких студија у области превенције корупције.

Том приликом директор Aгенције Дамњановић је рекао да се у реализацији ове идеје пошло од потребе за унапређењем постојеће сарадње, имајући у виду да корупција представља претњу владавини права, демократији и људским правима.

„Овакав вид сарадње пружиће прилику младима да се активно укључе у борбу против корупције, и истовремено, омогућити поуздан пут стварања оспособљених кадрова са специфичним знањима потребним за запошљавање у Aгенцији и другим органима јавне власти укљученим у борбу против корупције“, истакао је Дамњановић.

Декан Правног факултета проф. др Зоран Мирковић је подвукао неопходност укључења универзитетске заједнице у активности јачања свести о штетности корупције.

„Стручна пракса је, пре свега, намењена студентима завршних година основних студија и студентима мастер студија и одвијаће се у складу са Законом о високом образовању, а реализоваће се кроз групне једнодневне посете у којима би се студенти упознавали са радом и функционисањем појединих организационих јединица Aгенције, затим кроз рад са запосленима у Aгенцији,  као и омогућавање коришћења анонимизираних одлука Aгенције за израду мастер радова и докторских дисертација.“