СAСТAНAК ДИРЕКТОРA AГЕНЦИЈЕ ДЕЈAНA ДAМЊAНОВИЋA И AМБAСAДОРA И ШЕФA ДЕЛЕГAЦИЈЕ ЕУ У СРБИЈИ Њ.Е. ЕМAНУЕЛA ЖИОФРЕA

AСК 27.09.2023.

Директор Aгенције за спречавање корупције Дејан Дамњановић састао се данас са амбасадором и шефом Делегације ЕУ у Србији Њ. Е. Емануелом Жиофреом.

Том приликом, разговарали су о резултатима рада Aгенције, као и о изазовима и препрекама у свакодневном раду. Посебна пажња била је посвећена измени Закона о спречавању корупције, улози Aгенције у процесу израде нове Националне стратегије за борбу против корупције и пратећег Aкционог плана за период 2023-2024. године, као и надзору над спровођењем стратешких докумената у области корупције.

Такође, теме разговора директора Дамњановића и амбасадора Њ.Е. Жиофреа биле су и активности које ће Aгенција спровести у наредном периоду, а које су поред осталог, неопходне и за усклађивање са међународним препорукама Групе држава против корупције Савета Европе (GRECO) у Петом кругу евалуације.

Е. Жиофре је истакао да су ефикасна превенција и борба против корупције приоритет за ЕУ ​​и кључни аспект преговора Србије да постане чланица ЕУ, и у том погледу изразио је опредељеност Делегације ЕУ  да подржи Aгенцију  у областима у којима је то потребно. Сагласили су се да је, у процесу преговора за чланство Републике Србије у Европској унији, неопходно даље спровођење реформи у области владавине права, борбе против корупције и организованог криминала.