СРБИЈA УСПЕШНО ОКОНЧAЛA ПОСТУПAК ЧЕТВРТОГ КРУГA ЕВAЛУAЦИЈЕ О УСКЛAЂЕНОСТИ СA ПРЕПОРУКAМA ГРУПЕ ДРЖAВA ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ СAВЕТA ЕВРОПЕ

AСК 08.12.2023.

Република Србија остварила је значајан успех у реформама у области владавине права, које су посебно важне у процесу преговора за чланство у Европској унији.

Како се наводи у Додатку Другом извештају о усклађености, који је усвојен на 95. пленарном заседању Групе држава против корупције Савета Европе (GRECO), одржаном од 27. новембра до 1. децембра у Стразбуру, а објављен данас, поступак усаглашености у оквиру Четвртог круга евалуације у односу на Србију је окончан.

У Четвртом кругу евалуације који се односи на спречавање корупције и унапређење интегритета у односу на народне посланике, судије и тужиоце, Република Србија је у целости испунила десет од 13 препорука, док су три препоруке делимично испуњене.

Препоруке су се односиле, између осталог, на транспарентност законодавног процеса, кодекс понашања посланика, избор и положај судија и тужилаца, промену у саставу и начину избора Високог савета судства и Високог савета тужилаштва, као и положај и надлежности Aгенције за спречавање корупције.

Извештаје о евалуацији и усклађености Републике Србије можете видети овде