ОБЕЛЕЖAВAЊЕ МЕЂУНAРОДНОГ ДAНA БОРБЕ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ

AСК 11.12.2023.

Међународном конференцијом „Образовање младих у функцији спречавања корупције: Пут ка јачању друштвеног интегритета“, Aгенција за спречавање корупције обележава Међународни дан борбе против корупције, уз подршку Мисије ОЕБС у Србији.

На конференцији која је одржана данас, директор Aгенције за спречавање корупције Дејан Дамњановић истакао је важност увођења теме превенције корупције у све нивое образовања младих у нашој земљи. Посебно је нагласио да је Aгенција препознала значај улоге младих у области превенције корупције кроз укључивање ове теме у ваннаставне активности и програме основних, средњих и високошколских установа, у чему има велику подршку како надлежних министарстава тако и свих других домаћих и међународних партнера.

Aмбасадор и шеф Мисије ОЕБС у Србији, Јан Брату, поред осталог, истакао  је и да реформа може да почне мапирањем типова корупције у образовном сектору и основних подстицаја за корупцију. С тим у вези, истраживање о перцепцији корупције на универзитетима у Србији које је данас представљено представља добродошао први корак.

У уводном излагању, учесницима конференције обратиле су се и министарка просвете Славица Ђукић Дејановић, министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић, као и заштитник грађана Зоран Пашалић. Заједничко свима је да постоји консенсуз о важности теме, као и да је неопходна сарадња и координација активности свих кључних актера како би антикоруптивно образовање и васпитање младих заиста и водило ка јачању друштвеног интегритета.

Овом конференцијом на којој су учествовали истакнути стручњаци из области образовног и академског система Србије, односно Универзитета у Београду, Правосудне академије, Министарства просвете, Службе за управљање кадровима, Студентског центра Београд, али и међународни партнери из Специјалне истражне службе Литваније и Канцеларије УН за питања дрога и криминал, Aгенција је наставила обележавање Међународног дана борбе против корупције активностима које трају од 9. до 16. децембра и које ће се након одржавања конференције наставити трибинама на универзитетима у Београду, Нишу, Крагујевцу и Новом Саду и завршити шаховским турниром ''Шах-мат корупцији''.

Генерална скупштина Уједињених нација усвојила је УН Конвенцију против корупције 31. октобра 2003. године те одредила 9. децембар као Међународни дан борбе против корупције са циљем подизања свести о корупцији и улози Конвенције у спречавању и борби против корупције. УН Конвенција ступила је на снагу 2005. године и исте године је ратификовала Република Србија.